Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing wordt gebruikt voor irrigatie van de meest uiteenlopende gewassen. Zowel in de glastuinbouw, de fruitteelt, de akkerbouw, maar ook bij laanbomen en in tuinen en parken wordt druppelbevloeiing toegepast. De druppelslangen doen dan ook precies dat waarvoor ze gemaakt zijn: jaren lang en zonder mankeren brengen ze water en meststoffen op die plaats waar ze het meest efficiënt gebruikt worden: direct bij de wortels. Planten groeien immers beter als water en meststoffen regelmatig en rechtstreeks toegediend kunnen worden.

 

De regeling van watergift is een dynamisch proces dat onderhevig is aan (snelle) wisselingen. Met computersystemen of complete meng- en doseerunits beschikt het gewas altijd over voldoende vocht en voedingsstoffen in het wortelmilieu. Afhankelijk van specifieke omstandigheden en teeltstrategieën kiest u uit oplossingen die het beste passen bij de voor de meest toepasselijke teeltwijze.

 

Waarom druppelen?

Planten groeien beter bij een gelijkmatige vochtvoorziening. Te natte en te droge perioden veroorzaken stress waardoor de plant minder groeit en de productie niet optimaal is. Door te druppelen wordt er tevens efficiënt met het water omgesprongen. Er gaat geen water verloren door directe verdamping, het nat maken van blad, of door wegwaaien. Hierdoor wordt 30 à 50% bespaard op de watergift. Er kan op elk gewenst moment worden gedruppeld, overdag bij felle zonneschijn, maar ook ’s nachts en zonder beperking door weersomstandigheden. Er wordt alleen gedruppeld op plaatsen waar het echt nodig is. Open stukken grond worden overgeslagen, zodat onkruid veel minder kans krijgt. Door de langzame waterafgifte wordt voorkomen dat de grond tijdelijk oververzadigd wordt, waardoor er zuurstofgebrek kan optreden. Bovendien kunnen er met iedere druppelbeurt meststoffen worden meegegeven. Uitspoeling van voorraadbemesting wordt hierdoor voorkomen, terwijl de plant altijd voldoende meststof ter beschikking heeft.

 

Wat voor druppelslangen zijn er?

Druppelslangen kunnen onderscheiden worden in twee groepen nl. wel of niet drukcompenserend. Drukcompenserend betekent dat de druk (tussen 1 en 4 bar) géén invloed heeft op de waterafgifte: de druppelaars geven zowel aan het begin, als ook aan het eind van de slang exact evenveel water. Ook leidingweerstanden, hoogte verschillen en schommelingen in pompdruk hebben nauwelijks invloed op de afgifte van een drukgecompenseerde druppelaar. Deze is dan ook veel nauwkeuriger in afgifte dan een niet drukgecompenseerde druppelslang. Niet drukgecompenseerde druppelslangem zijn goedkoper en kunnen goed gebruikt worden als de slanglengte niet groter is dan ongeveer 60 meter en als beperkte afgifte verschillen geen probleem zijn. De watergift van de druppelaar wordt bepaald door de grootte van het labyrint. Er zijn druppelaars met een afgifte van 1 tot 8 liter per uur. Ook is er een grote variatie in dikte van de slangwand. Er zijn dunnen slangen voor één seizoen (bijv. voor aardbeien), of dikke slangen voor 7-10 jaar gebruik.

 

Druppelaar

Het is bekend dat water geven via druppelaars grote voordelen heeft. Niet alleen krijgt iedere plant exact evenveel water, maar ook kunnen kleine hoeveelheden gegeven worden en daardoor kunnen grote oppervlakten tegelijk geïrrigeerd worden. De keuze wordt bepaald door de teelt, de bedlengte, het aantal druppelaars per meter en de gewenste watergift. Ook speelt de toegestane afwijking tussen de druppelaars een grote rol.

 

 

 

Nieuw: drukcompenserende én afsluitende druppelaars.

De top op het gebied van druppelbevloeiing wordt gevormd door drukcompenserende en zelfsluitende druppelaars. Tussen 1,0 en 3,5 bar blijft de afgifte gelijk, wat betekent dat mogelijke drukverschillen in het systeem opgevangen worden door de druppelaar.

 

Het nieuwste type druppelslang combineert de drukcompenserende werking met een afsluitende werking. Zodra de druppelbeurt gestopt wordt, sluit de druppelaar zichzelf, waardoor de druppelslang niet leeg loopt. Dit geeft de mogelijkheid om water te geven in zeer korte druppelbeurten (de slang hoeft immers niet eerst te vullen en er zijn geen afgifte verschillen door ongecontroleerde leegloop). Door te werken met zeer korte druppelbeurten kan de grond het water beter opnemen en zal minder uitspoeling optreden. Het vochtniveau in de grond kan hierdoor gestuurd worden, zowel voor de bovenlaan van de grond, als ook voor diepere lagen. Deze nieuwe druppelslang is dan ook zeer geschikt als de hoogste eisen gesteld worden aan een nauwkeurige watergift met een druppelaar.

 

Meeuwse Watertechniek en druppelbevloeiing

Op het gebied van druppelbevloeiing heeft Meeuwse Watertechniek ruime ervaring en uitgebreide kennis. Wij adviseren u graag over welke producten en systemen voor u van toepassing zijn. Al meer dan 40 jaar staan wij aan de basis van kwalitatief hoogwaardige systemen. Innovatie en kennis worden ingezet voor het behalen van het beste resultaat.

 

Meeuwse Watertechniek is onder meer leverancier van Netafim en John Deere.

 

Bekijk voor meer productinformatie onze webshop of bel voor een geheel vrijblijvend advies.


Bezoekadres

Albert Plesmanweg 6
4462 GC Goes

emailadres

info@meeuwse-goes.com

Telefoon en Fax

T:0113-212620
F:0113-232214

K.v.K.

22029945 te Middelburg

Openingstijden

    maandag t/m vrijdag

    7.30 - 17.00 uur

    zaterdag en zondag gesloten

 

Routebeschrijving

Routebeschrijving